24 Mayıs 2011

PORTAKALLI PIRASA



Nasıl olur öyle dediğinizi duyar gibiyim... Hem de öyle güzel oluyor ki...

Pırasa yemeği yapınca aklıma hep babam gelir. Çünkü babam pırasayı çok sever, hem de yanında kızarmış ekmek olursa daha bir keyifle yer. Bu nedenle pırasa ve kızarmış ekmek kokusu ve babam benim için aynı çerçevede yer alan güzel bir anıdır. Ama onun sevdiği pırasa salçalı olanıdır, annem de güzel yapar ...

Bu pırasa portakal suyu ile pişiyor. Yani tüm malzemeler aynı;

MALZEMELER

500 g pırasa

1 çay bardağı havuç

½ çay bardağı pirinç veya buğday

Portakal suyu

Zeytinyağı, tuz, zencefil

Aslında genelde ben yemek yaparken isteğe bağlı olarak malzemeleri azaltır veya çoğaltırım. Bu nedenle miktar vermek istemem, havucu bol veya buğdayı bol seversiniz, sulu bir yemek olsun istersiniz... bu tamamen isteğinize bağlı...Ama denemediyseniz bir kere olsun denemenizi tavsiye ederim portakal suyu kullanmayı ve buğdaylı yapmayı, buğdayın faydalarını da göz ardı etmeyin. Aynı şekilde zencefili de tavsiye ediyorum, ama yemeğin tadını değiştirmeyecek oranda kullanırsanız faydalı bir baharatı herkese yedirmiş olursunuz. İşte bu kadar basit malzemelerle, istediğiniz kıvamda pişirerek güzel bir lezzet elde ediyorsunuz. Yemeğin rengi de çok güzel oluyor, ben artık hep böyle yapıyorum. Tabii bir de zetinyağı olayı var, bu da olmazsa olmazlarından. Bir şey daha deneyin ve yemek piştikten sonra zeytinyağını üstüne şöyle bir gezdirin. Çok şey deneyin der gibi oldum ama olsun siz gene de deneyin... 


Pırasaları ve havuçları yıkayıp doğradıktan sonra bir tencereye koyun, buğdayları ilave edin, tuz ve zencefili de isteğiniz miktarda ilave ettikten sonra üstünü geçecek kadar portakal suyu koyarak tencerenin ağzını kapatın ve önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Piştikten sonra ocaktan indirin ve üstüne 2 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirip kapağını tekrar kapatın ve soğuduktan sonra servis yapın...


 AFİYET OLSUN  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...