23 Mayıs 2011

UN HELVASI



Canınız tatlı isteyince ne yaparsınız ? Zor bir soru…Ben önce evin içinde biraz dolanırım, belki tatlı isteğim geçer de suç işlemekten kurtulurum diye, çünkü tatlı birşey yemeye başlayınca insan kendini alamıyor ve dozunu kaçırıyor, işte bu durumlarda yani dayanamayıp çok tatlı yediğim zamanlarda kendimi hep suçlu hissederim, biliyoruz ki tatlı insana zararlı...ama nedense bu zararlı şeyleri yediğimiz zaman çok mutlu oluyoruz, belki de hergün aynı saatte tatlı yemek istiyoruz. Evin içinde dolaşmam bittiği halde hala tatlı istemeye devam ediyorsam eğer, diyorum ki kendi kendime aman boşver ne uğraşacaksın şimdi...ama nafile...işte böyle durumlarda imdadıma yetişen çok güzel bir tatlı var...taa Osmanlı Mutfaklarından belki de daha eski tarih zamanlarından günümüze kadar gelen, mis gibi kokusuyla iştah açan, benim çok sevdiğim, özellikle kandil günlerinde yapmaya çalıştığım, nefis bir tatlı; un helvası, fıstıklı olursa daha da güzel olur...

Ben yıllardan beri aynı ölçülerle  yapıyorum un helvasını;

MALZEMELER

3 ölçü yağ

4 ölçü un

5 ölçü şeker

5 ölçü sıcak su

İsteğiniz miktarda fıstık


Bu ölçüler çay bardağı da olabilir, su bardağı da,fincan da, helvayı ne kadar yapmak istediğinize bağlı. Yağ için de aynı şey geçerli, tereyağ da olabilir, sıvı yağ da, o an kendinizi nasıl hissediyorsanz malzemenizi ona göre kullanın, miktarı için de aynı şey geçerli, ben hep 2 ölçü yağ kullanıyorum. Siz de azaltabilirsiniz. Daha sonra unu ilave edin ve yavaş yavaş karıştırarak unu güzelce, yakmadan kavurun. Bu aşama biraz yorucu oluyor ama kavurmak önemli. Kavurma işleminden sonra tavayı ocaktan alın ve üstüne şekeri ilave edin, şeker yok oluncaya kadar karıştırın. Bu arada biraz soğumuş olacak. Ben böyle yaparak su dökülünce sıçramasını önlemiş oluyorum, aksi halde ocak biraz batıyor, söylemedi demeyin...Sonra yavaş yavaş sıcak suyu ilave ediyorum ve tekrar ocağın üstüne alıyorum, kısık ateşte suyu bitene kadar karıştırarak pişiriyorum. Ocaktan aldıktan sonra ayrı bir yerde az bir yağda kavurduğum fıstıkları ilave ediyorum ve tavanın ağzını kapatarak demlenmesi için 10-15 dakika bekliyorum. Sonrası size kalmış, istediğiniz şekilde şekil verip servis yapabilirsiniz...


AFİYET OLSUN 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...